Yazan : Zeki Hilmi Bilen (Veteriner Akademi)
İnsanların zihinsel ve fiziksel kondisyonları onların beslenme alışkanlıkları ile direkt ilişkilidir.Tarihi kaynaklar iyi beslenen milletlerin daima büyük medeniyetler meydana getirdiğini göstermiştir.Bugün 70 kg ağırlığında bir yetişkinin dengeli beslenebilmesi, vücut fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için günlük alınan gıdalar ile 56 gr. Protein tüketmesi gerekmektedir.Bu protein kaynaklarının en az %40 kadarı da hayvansal kökenli olmalıdır. Et,Süt ve özellikle de yumurta kolay ulaşılabilir,temiz ve zengin içerikleri ile en önemli ve değerli besin kaynaklarımızdır.
İnsan vücudunun gereksinim duyduğu hemen hemen tüm besin maddelerini en uygun miktar ve oranda içeren yumurta,dengesiz beslenme sorunlarının çözümlenmesinde üzerinde önemle durulması gereken hayvansal gıda kaynaklarından birisidir.Yumurta proteini biyolojik değer bakımından diğer gıda maddeleri ile karşılaştırıldığı zaman %95 lik sindirim değeri ile ilk sırayı almakta ve bunu %85 ile süt,%76 ile balık ve %74 ile sığır eti takip etmektedir.
Yaklaşık %10 u kabuk,%30 sarı ve %60 aktan mütevellit yumurta %10 protein içeriği ile 1 yumurta tüketilerek erişkin bir insanın günlük protein ihtiyacının 1/10 u hayvansal protein ihtiyacının da ¼ ü karşılanabilmektedir.
Karaciğer ve böbrek hastalarında üre ve nitrojenli bileşiklerin az miktarda oluşması istendiğinden bu kişilerin diyetlerinde yumurta kullanılması son derece faydalı olmaktadır.
Bir yumurtanın yaklaşık 80-85 kcal/kg enerji içermesinden dolayı kilo problemi olan ve özel diyetlerle beslenmesi gereken bireyler için vazgeçilmez bir kaynaktır.Özellkle diyabet hastalarında içerdiği karbonhidrat miktarı çok az olduğu için yumurta diyetlerde mutlaka yer verilmesi gereken bir besindir.