Kuşadası’nda düzenlenecek Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı özelliğini taşıyan Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı, sektörün devlerini ağırlayacak.
12 ülkeden ithalatçı alicinin katılacağı fuar tam 2 bin alıcıyı ağırlayacak. Bin 500 otobüs ise fuar ziyaretçisini taşıyacak. Fuar bünyesinde gerçekleştirilecek 3.Ulusal Süt Zirvesi ise sektörün geleceğini belirleyecek.
Platform Fuarcılık tarafından ilki geçtiğimiz yıl İzmir’de gerçekleşen Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı bu yıl 5-8 Kasım tarihleri arasında 45 bin metrekarelik alanda kurulan Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Büyük ve küçükbaş hayvanların sergilendiği sektörün tek canlı hayvan fuarında, büyükbaş sığır ırkları, küçükbaş koyun keçi ırklarının yanısıra çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, süt teknolojileri, et teknolojileri, biyogaz ve arıtma sistemlerinde son yenilikler görücüye çıkacak. Fuarda sektörün önde gelen firmaları, birlikler, kooperatifler stant açacak. Yurt içi ve yurt dışı alıcılarla buluşma olanağı yakalayacak. Ayrıca teknolojik gelişmeler de seminerler aracılığıyla paylaşılacak.
45 bin metrekarelik alanda düzenlenecek fuarda üreticiler, yurt içi ve Cezayir, Tacikistan, Azerbaycan, Gürcistan, Tunus, Makedonya, Hindistan, Türkmenistan, Pakistan, Rusya ile Sudan’dan gelecek alıcılarla bir araya gelecek. Üreticinin yüzünü güldürecek fuarın ziyaretçi çiftçileri özel hediyeleri de kazanma şansı yakalayacak. Yapılacak çekilişle bir çiftçi, son model traktörün sahibi olacak. Ayrıca 10 çiftçi de çeşitli tarım ekipmanlarından birine sahip olma fırsatı yakalayacak.
3. ULUSAL SÜT ZİRVESİ
Fuar ayrıca 3. Ulusal Süt Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Aydın İl Müdürlüğü ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği işbirliğindeki zirvede sektörün sorunları masaya yatırılacak, çözüm önerileri getirilecek. Süt sektörünün yeniden yapılandırılması temasıyla gerçekleşecek zirvede, sektördeki bilgi ve teknolojideki yeniliklerde üreticilerle paylaşılacak.
EN GÜZELLERİ SEÇİLECEK
Gıda tarım ve hayvancılık sektörünün önde gelen firma ve temsilcilerinin katılacağı fuar, verimli besi sığırı yarışması, koyun keçi güzellik yarışması ve açık artırmalarla renkli görüntülere sahne olacak. Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği önderliğinde gerçekleştirilecek olan Anadolu Expo 2. En Verimli Besi Sığırı Yarışması’nda bölgenin birbirinden nitelikli büyükbaş ve küçükbaş ırkları boy gösterecek Aydın Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından da Koyun Keçi Güzellik Yarışması ile yine bölgenin damızlık Koyun Keçileri görücüye çıkacak.
TAM DESTEK
Kuşadası Belediyesi’nde fuarın danışma kurulu toplantısı ise büyük ilgi gördü. Toplantıya Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Aydın Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Altan Bilgen, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Cerit, Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Mehmet Arif Yılan, Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezi Pazarlama Yöneticisi Gamze Çiçek, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Nusrettin Debre, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Göngör ile sektör temsilcileri ve Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan katıldı.
AYDIN HAK EDİYOR
Toplantıda konuşan Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan, tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörünün en iyi firmalarının biraraya geleceğine dikkat çekerek, “Fuara katılan da fuarı ziyaret eden de ticari kazanç elde edecek. Hem Aydın hem Türkiye kazanacak” dedi. Aydın’ın hayvancılıkta çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Ceylan, “Damızlık sığır kalitesi ve kırmızı et sektöründeki besi hayvancılığı değerleri çok yüksek Aydın, canlı hayvan fuarına ev sahipliğini hak ediyor” diye konuştu. Büyükbaş ve küçükbaş süt hayvancılığında de kentin önemli bir merkez olduğunu söyleyen Ceylan, “Süt gibi hayvansal ürünleri işleyip piyasaya sunun çok sayıda işletme yine Aydın’da bulunuyor. Verimli tarım arazileri, bölgenin süt ve et üretim potansiyelinin yüksek oluşu, büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı da bu fuar için en iyi yerin Aydın olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
AKILCI YATIRIMIN YOLU
Sektörde yeni ürünlerle birlikte hayvansal ve bitkisel ürünlerin işlenmesine yönelik yeni teknolojilerin tanıtımının da yapılacağını ifade eden Ceylan, “Bu sayede işletmeler arasında yeni ticari ilişkiler kurulmasını, pazar payının artırılmasını ve geleceğe dönük akılcı yatırımların yapılmasının önü açılmış olacak. Ayrıca AB ile bütünleşme sürecinde yapılan çalışmaların dünya vitrininde sergilenmesine aracılık etmiş olacağız” dedi.
ÜRETİCİNİN UFKU AÇILACAK
Toplantıda konuşan Kaymakam Aksoy, uluslararası katılımlı bir fuarın gerçekleşeceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Kabul edelim ürettiğimizden daha önemli konu tanıtımdır. Bu fuar, bunun için çok önemli. Yararlı olduğunu ve ufkumuzun çok daha genişleyebileceğini göreceksiniz. Onun için fikri öncülük yapan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum”
BAŞKAN KAYALI: “KATKISI BÜYÜK OLACAK”
Belediye Başkanı Özer Kayalı da Kuşadası Efes Kongre Kongre Merkezi’nin 400 milyon liraya yatırımla geçirildiğini hatırlatarak, “Kasım ayında gerçekleşecek fuar için 80 bin ziyaretçi bekleniyor ve bu çok önemli. 12 ülkeden ithalatçılar gelecek ki bu hem ilçe hem Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı’nın uluslararası boyutta düzenlenmesini istiyoruz” dedi.
SEKTÖRÜN YOL HARİTASI
Aydın Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan da süt zirvesinin üreticiye yol haritası olacağını söyledi. Bircan, “Aydın hayvancılık ve süt sektöründe çok önemli bir konuma geldi. Bu açıdan hem bu fuarın desteklenmesini hem de sütü önemsiyoruz. Elimizden gelen tüm desteği vereceğiz” dedi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme İlk Koordinatörü Erhan Çiftçi de fuarın Kuşadası’nda gerçekleştiriliyor olmasının çok önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör de Aydın’dın geleceğinin turizm ve tarımda olduğunu söyledi. Güngör, “Hayvancılıkta sahip olduğumuz muazzam potansiyelin ortayla çıkarılması için bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz” dedi.
10 bin kişilik üretici kitlesine sahip olan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen de fuara katılım için çevre illerdeki birlik yönetim kurullarına davette bulunarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden de “Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız” dedi. Aydın Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Cerit de üyelerinin yarısını çeşitli ihtisas fuarlarına gönderdiklerini ifade ederek “Böyle bir organizasyonda biz kendi üyelerimizin ufkunu açmak ve bilgilerini artırmak istiyoruz. Bu fuar hem üreticinin hem Aydın’ın ticari yaşamına büyük katkı sağlayacak ve böyle bir ticaretin olduğu yerde olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
FUARA KİMLER KATILACAK ?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Et ve Süt Kurumu, Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi gibi birçok kurum ve kuruluşun desteğiyle gerçekleşen fuara, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, Sera Konstrüksiyon Üreticileri ve Donanım Sağlayıcıları Derneği, Gübre Üreticileri ve İthalatçıları Derneği gibi sektörün önde gelen firma ve kuruluşları katılacak.